White catalog
Image default
Business / Employment

Belang van gesteente

Als we aan stenen denken, denken we waarschijnlijk aan gebakken tegels of aan edelstenen. Dit zijn namelijk de stenen waar we in ons dagelijks leven het meest mee te maken hebben. Edelstenen natuurlijk in sieraden, zoals ringen, oorbellen of kettingen. En rode waaltjes zien we op straat, in de muren en natuurlijk in het huis. Maar er zijn nog veel meer stenen, die van grote betekenis zijn voor hoe wij in staat zijn het ontstaan en de verandering van de aarde te begrijpen.

Het eerste wat belangrijk is om te weten, is welke stenen er zijn. Ten eerste is er het stollingsgesteente. Dat ontstaat wanneer magma afkoelt en hierdoor niet vloeibaar meer is. Hierdoor gaat het stollen en krijg je dus stollingsgesteente. Ten tweede is er sedimentgesteente. Sediment zijn kleine deeltjes van stenen die door middel van erosie door wind of water weggeslepen zijn. Die komen dan op een rustige plek samen en creëren dan sedimentgesteente.

 Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de aardkorst, de laag van gesteente waar de aarde uit bestaat, niet 1 vaste massa is. Het zijn namelijk allemaal losse aardplaten. Deze bewegen uit elkaar, langs elkaar en naar elkaar toe. Dit is begin twintigste eeuw ontdekt. Het is namelijk zo dat de landmassa ooit 1 was. Dit heette Pangea. Dit supercontinent is toen door de bewegingen van de aardplaten uiteen gegaan. Door het botsen van platen ontstond gebergte en vulkanisme, door het uit elkaar gaan ontstonden kloven en troggen en door het langs elkaar bewegen ontstonden vulkanen, kloven en gebergte.

Gesteente verklaren dus heel veel vragen over hoe de aarde er vroeger uitzag en waarom de aarde er nu zo uitziet. Zo weten we ook hoe we kunnen voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren en hoe we aardbevingen en vulkaanuitbarstingen goed kunnen  voorspellen.

https://www.bricksandstones.nl/