Site Overlay

Export in de Nederlandse agrosector

Dat export voor de Nederlandse economie erg belangrijk is wisten de meesten wel, maar dat het bijna één derde van het bruto binnenlands product (bbp) is misschien niet. Hiervan is 18,8% procent voor de rekening van de agrarische sector. In 2015 bedroeg de agrarische export 82,4 miljard euro, een stijging van bijna 1% ten opzichte van 2014. Nederland heeft zijn naam weer waargemaakt als één na grootste exporteur van agrarische producten wereldwijd. Alleen de Verenigde Staten exporteert meer. Best bijzonder voor zo’n klein landje. Met name de kennis en innovatie zorgen voor deze toppositie wereldwijd. De rest van de wereld heeft namelijk veel interesse in deze kennis en innovatie.

De Nederlandse agrarische handel richt zich vooral op landen binnen de Europese Unie. Van agrarische export van Nederlandse bedrijven gaat meer dan 20 miljard euro (25 procent) naar de oosterburen. België is met 10,3 miljard euro (10 procent) een goede tweede, gevolgd door Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Binnen Europa doet Nederland het vooral goed in de tomaten, paprika’s, komkommers, zuivel, eieren, vlees en vis. Wereldwijd zijn vooral de bloemen en planten uit Nederland enorm gewild. Voor ruim 8 miljard euro zijn dit de meest gewilde agrarische producten uit ons land.

Deze enorme aantallen agrarische producten moeten natuurlijk allemaal geproduceerd, verwerkt en vervoerd worden. Vaak gebeurt dit door grote landbouwmachines. Deze machines werken natuurlijk erg effectief en efficiënt. Echter gebeuren er jaarlijks helaas nog wel veel (dodelijke) ongelukken met deze machines. Bestuurders zien bijvoorbeeld niet wat er zich achter en rondom het voertuig afspeelt. Niet zo gek met die enorme machines, maar dat wil niet zeggen dat er niks aan gedaan hoeft te worden. Met simpele hulpmiddelen als een achteruitrijcamera draadloos kan er al een groot verschil gemaakt worden. Er zijn genoeg bedrijven, zoals van Zwitserland, die zich gespecialiseerd hebben in het creëren van een veilige situatie rondom landbouwvoertuigen.

Voor meer informatie kunt u terecht op vanzwitserland.nl

http://vanzwitserland.nl/