Site Overlay

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Je hebt de eerste gespreksronde succesvol doorstaan. Eventueel was er nog een tweede gespreksronde of een onderzoek. Ook die ben je goed doorgekomen. Je bent nu aangekomen bij de laatste ‘hindernis’: het arbeidsvoorwaardengesprek, oftewel de salarisonderhandeling. Voor veel mensen is dit een lastige opgave. Tijdens dit gesprek maak je afspraken over je salaris en je secundaire arbeidsvoorwaarden (reiskostenvergoeding, auto van de zaak, pensionpremie etc.). Je wilt natuurlijk het meeste eruit halen, maar je wilt niet dat je als een geldwolf wordt gezien. Een goede voorbereiding op dit lastige gesprek is daarom erg belangrijk.

Het is hierbij aan te raden om voor jezelf op te schrijven wat je uit de onderhandelingen kunt en wilt halen. Breng dus je prioriteiten in kaart. Om te beginnen kun een salarisberekening doen. Met behulp van een loonwijzer kun je uitzoeken wat voor jouw functie een goed salaris is. Ook kun je vrienden en kennissen raadplegen of je zoekt op personeelsadvertenties met vergelijkbare functies in de betreffende branche. Bij het vaststellen van je salaris kun je het best uitgaan van het brutobedrag. Dat kan je werkgever namelijk beter inschatten dan het netto salaris.

Als het gesprek begint start dit meestal met een luchtig praatje om het ijs te breken. Begin dus niet direct met onderhandelen en laat niet in je kaarten kijken. Als jullie ter zake komen kun je je startbod op tafel leggen. Let daarbij op de reactie van je gesprekspartner en laat je er niet door intimideren. Je zal hoogstwaarschijnlijk een tegenvoorstel krijgen. Raadzaam is om deze nooit direct te accepteren. Vervolgens ga je onderhandelen. Dit kan soms lang duren, het is dus van belang om er goed bij te zijn met je hoofd. Soms zeggen ze dat ze echt niet verder kunnen gaan in het salaris. Je kunt dan altijd nog proberen de secundaire arbeidsvoorwaarden wat voordeliger te krijgen. Als je eenmaal een overeenstemming hebt bereikt herhaal je de gemaakte afspraken nog even zodat het voor beide partijen duidelijk is.

http://www.cbbs.nl