White catalog
Image default
Business / Employment

Het belang van een schoorsteenveger

Gedurende mijn dagelijkse fietsrondje of wekelijkse wandeling kom ik het geregeld tegen: woningen die voorzien zijn van een schoorsteen. Stiekem ben ik erg jaloers op de eigenaars van de betreffende woningen. De schoorsteen kan veel sfeer brengen in en rondom de woning.

Hoe leuk is het om op een winterse avond de open haard aan te steken met een warme kop thee in de handen en een rustgevend muziekje op de achtergrond? Tot mijn verbazing blijkt de schoorsteen wel regelmatig onderhouden moet worden. Indien er onvoldoende onderhoud plaatsvindt, kan dit nare gevolgen opleveren.

Zelf reinigen?

In tegenstelling tot andere landen is het in Nederland momenteel nog niet verplicht om periodiek te schoorsteen te (laten) vegen. Toch wordt het geadviseerd om minimaal eenmaal per jaar de schoorsteen te reinigen. De schoorsteen reinigen kan een grote klus zijn, waardoor de klus vaak uit handen wordt gegeven. Zo weet een erkende schoorsteenveger exact hoe de handeling uitgevoerd moet worden om nare gevolgen te vermijden en de kwaliteit te behouden.

Waarom moet de schoorsteen geveegd worden?

Ieder vuurtje laat onverbrande deeltjes achter die vaak in het rookkanaal blijven hangen. Op termijn zal deze situatie een teerlaagje, ook wel creosoot genoemd, opbouwen aan de wand van het rookkanaal. Bij een schone schoorsteen kunnen de rookgassen gemakkelijk wegtrekken, al wordt dit bij de schoorstenen met een teerlaagje lastiger. Creosoot is erg brandbaar, waarbij het laagje onverwachts kan ontbranden en kan leiden tot een schoorsteenbrand.

Door de schoorsteen regelmatig te laten reinigen, zal de creosoot iedere beurt verwijderd worden, waardoor de rookgassen weer gemakkelijk door de schoorsteen kunnen bewegen. Indien uw woning voorzien is van een schoorsteen is het raadzaam een schoorsteenveegbedrijf te contacteren om een veilige omgeving te realiseren.

http://pieterlorje.nl