White catalog
Image default
Business / Employment

Hoe dragen scholen bij aan een verbetering van de gezondheid?

Het aantal jongeren met overgewicht neemt al jaren toe. Mede dankzij het internet spenderen de jongeren momenteel middagen op de bank. Om de volksgezondheid te verbeteren, probeert de overheid op diverse manieren de mensen te stimuleren gezonder te eten en meer te bewegen.

In Nederland heeft iedereen van 5 tot 16 jaar leerplicht, waardoor zij veel jaren spenderen op school. Om de jongeren bewuster te maken van het belang van een gezond lichaam wordt er ook op scholen meer aandacht besteed aan gezonde voeding en voldoende beweging. Maar op welke manieren doen de scholen dat?

Sporten op school

In het primair onderwijs worden scholen verplicht om minimaal twee uur per week te spenderen aan sport. Hierdoor zullen de kinderen gedurende de schoolweek niet enkel zittend lessen volgen, maar zullen zij ook in beweging komen.

Iedere school beschikt over materialen om een goede sportles in elkaar te zetten, waardoor de leerlingen de twee uur goed spenderen: voetbaldoeltjes, een hockeydoel, materialen voor een honkbalspel, een bok, etc.

Het is erg aantrekkelijk om een wafel uit het snoepautomaat te halen, het is immers goedkoper dan een salade in de kantine. Ook deze situatie draagt bij aan de afname van de volksgezondheid. Vooral op middelbare scholen, waar de kinderen beschikken over eigen geld, wordt er aandacht besteed aan gezondere voeding. Zo worden ongezonde snacks duurder gemaakt, worden gezonde maaltijden aantrekkelijker gemaakt en in sommige gevallen wordt de ongezonde voeding niet langer meer aangeboden.

Lessen over de gevolgen van een ongezond lichaam kan een leerling bewuster maken van het belang van een gezond lichaam. Scholen zijn niet verplicht om deze lessen te geven, al blijkt dat dit soort lessen, vooral op basisscholen, op grote schaal worden gegeven. Dit heeft niet enkel een positief effect op de denkwijze van leerlingen, maar ook op het imago van de school. Een win-winsituatie dus!

http://voetbalgoals.nl