Site Overlay

Juist beveiligd zijn

Er zijn vele manieren om je woonhuisbeveiliging tegen inbrekers. Het wordt tegenwoordig veel gedaan, zowel in de steden als in de dorpen en op het platte land. Er is wel veel sprake van sociale controle, maar de terugkoppeling is tegenwoordig ver te zoeken. Iedereen in de buurt of in het blok weet alles van je, en verteld het tegen iedereen. Maar er wordt weinig meer echt tegen elkaar gezegd. Als er een verdachte persoon door de ramen zou kijken zal de buurvrouw het eerder tegen de andere buurvrouw zeggen dan tegen je zelf. Het is daarom van belang dat je je zelf en je huis beveiligt tegen inbrekers. Er zijn een aantal dingen die je hier aan kan doen.

Ten eerste, als je weg gaat het is donker dan doe je automatisch alle lichten en andere apparaten uit. Dit is voor inbrekers al het eerste teken dat er niemand thuis is en dat geeft ze groen licht als het ware. Wanneer je weg gaat en het hele huis is in principe leeg. Doe dan een lampje aan, of meerdere lampen. Leg de krant op tafel en zet de radio aan. Zo zijn alle tekenen aanwezig dat er iemand thuis is maar even op dat moment niet in die kamer. Doe ook de gordijnen dicht wanneer het donker is, dit is niet alleen voor jezelf fijn maar zo kunnen inbrekers ook niet naar binnen kijken en kijken of je weldegelijk thuis bent of dat er weldegelijk iemand is. Door het geluid van de radio zal de inbreker al helemaal denken dat er iemand thuis is want hij of zij hoort geluid. Mocht je op vakantie gaan en je buurvrouw niet willen belasten met het feit om iedere avond een lampje aan en uit te doen. Er zijn bepaalde tijdschakelaars die je in het stopcontact kan doen zodat de lamp iedere avond rond een bepaalde tijd aan gaat. Zo lijkt het dus net alsof er iemand thuis is.

Daarnaast is het aan te raden om een aantal camerasystemen in en rondom het huis op te hangen. Dit hoeft helemaal niet super duur te zijn, en je hoeft er ook niet continue op te kijken. Maar het schrikt al wel inbrekers af. Zij zullen namelijk voor het toe slaan eerst het huis bekijken of er ergens camera’s hangen. Mochten zij deze zien zullen zij al vaak uw huis overslaan. Mochten ze toch toeslaan heb je wel beelden. Daarom hang ze binnen en buiten zodat meerdere stukken in het zicht zijn en er geen dode hoeken ontstaan waar de inbreker nog ongezien kan toeslaan.

Daarnaast zijn er nog een aantal anti-inbraaktips, vermeld bijvoorbeeld niet op het internet of op het antwoordapparaat dat je weg bent. Zo weten zij precies wanneer je er wel en niet bent, en inbrekers komen achter meer dingen dan dat je zou denken. Vertel wel de buren dat je weg bent, zo kan er sociale controle plaats vinden zodat zij ook kunnen opletten. Zorg er voor dat het huis een bewoonde indruk heeft, een aantal kopjes op tafel met de krant open en eventueel speelgoed op de grond is nooit verkeerd. Daarnaast als u gordijnen of vitrage hebt. Laat deze niet helemaal open, maar schuif ze een beetje dicht. Zo kunnen inbrekers niet super goed naar binnen kijken om te inventariseren wat er allemaal in het huis is. Zorg er daarom ook voor dat eventuele dure bezittingen niet in het zicht liggen zoals laptop ‘s, telefoons, autosleutels of sieraden.

http://www.groenewegendelft.nl/