White catalog
Image default
Business / Employment

Niet meer hard, maar hart voor koeien

Iedereen vind het leuk om iets leuks te krijgen. Dit geldt ook voor dieren. En dat krijgen ze soms ook. Niets is leuker voor een boer, dan iets leuks geven aan zijn koeien. Bij de stalinrichting let de boer er dan ook op dat er ruimte komt voor een koeborstel op een plaats waar elke koe er goed bij kan.

Een koeborstel was vroeger een borstel waar de koe onder door kan lopen. Vervolgens wordt zijn rug geborsteld. Dit vinden koeien erg fijn. Vaak hangt er dan ook een borstel aan de muur, zodat de zijkant van de koe ook geborsteld wordt. De koe wordt hier gelukkig van en dat is natuurlijk precies wat een boer wil.

Vandaag met onze technologische vooruitgang is deze borstel helemaal anders geworden. Tegenwoordig zijn er koeborstels die vanzelf gaan draaien als er een koe onder gaat staan. Terwijl de koe voorheen heen en weer lopen om geborsteld te worden. Als je hoort van ronddraaiende borstels denk je misschien dat een koeborstel gevaarlijk is. Als je normaal met de borstel omgaat zal het gevaar wel meevallen, maar je kunt als mens beter niet onder die borstel gaan staan. De borstel is speciaal voor koeien gemaakt en deze kunnen veel meer hebben dan een mens. De borstel wrijft daarom best wel hard.

Een ander manier om een koe gelukkig te maken is door het plaatsen van een likblok. Een likblok is een blok zout waar de koe van kan likken als zij daar zin in heeft. Deze methode is net als het plaatsen van een koeborstel een gemakkelijke en goedkope oplossing om je koe blij te maken.

Sommige milieuorganisaties willen laten denken dat mensen heel grof met dieren omgaan. Soms is dit natuurlijk ook wel zo, maar dit is niet de regel. De meeste boeren gaan heel netjes met hun koeien om en vinden hun dieren het belangrijkste van heel het bedrijf. Dit maakt de boer zichtbaar door bijvoorbeeld de plaatsing van een koeborstel of door het plaatsen van een likblok.