Site Overlay

Oorsprong van de kerstman

De gezellige kerstdagen komen er weer aan! Straten gezellig verlicht, cadeaus voor vrienden en familie kopen, foute kersttrui, kerstmuziek op de radio en natuurlijk de kerstman. Maar wat is de oorsprong van de kerstman en waar komt deze traditie vandaan. In vele landen staat de kerstman als de vriendelijke man die de brave kinderen cadeaus uitdeelt.

In Nederland is Sinterklaas populairder dan de kerstman maar langzamerhand begint de Kerstman een belangrijk onderdeel te zijn van onze kerstviering. Tussen twee figuren zijn opmerkelijk veel overeenkomsten. De traditie van de kerstman en is ontstaan rond de 18e eeuw. De traditie is afgeleid van Sinterklaas, vandaar de overeenkomsten.

In de middeleeuwen werd er voor het eerst sinterklaas gevierd. Dit feest vond plaats op 6 december en werd gevierd door de katholieken. Sinterklaas gaf in die tijd ook cadeaus aan kinderen die braaf geweest waren. Tijdens de reformatie in de 16e en 17e eeuw wilde de protestanten niks meer te maken hebben met de katholieken. Daarom schafte de protestanten sinterklaas af en kwamen zij met een alternatief: Vader Kerstmis. Ook hij was een grijze oude man die brave kinderen cadeaus bracht. Vader kerstmis bracht de cadeaus rond op 25 december en niet meer op 6 december zoals de katholieke dat deden.

Amerikaanse ‘sinterklaas’

In de 17e en 18e eeuw migreerde veel Britse en Nederlandse kolonisten naar Amerika. Doordat beide werelden weer bij elkaar kwamen besloten ze er 1 geheel van te maken en vanaf 1773 noemde ze heb Santa Claus. De naam is duidelijk afgeleid van de Nederlandse Sinterklaas. Santa Claus ziet er daarnaast vrolijker uit en kleed zich in een kerstpak. De afgelopen honderd jaar is de kerstman extreem populair geworden over de hele wereld. Dit komt voornamelijk door de reclames van Coca-Cola. Sinds 1931 gebruikte zij de kerstman in hun reclame campagnes en met succes want vele denken dat Coca-Cola de bedenker van Santa Claus is.

https://www.uglyxmas.nl/