Site Overlay

Problemen voor de vitale beroepen

Op het moment wordt onze beroepen opgedeeld in belangrijke sectoren, die vitaal of cruciaal heten, en sectoren die minder belangrijk zijn. De vitale en cruciale sectoren gaan door met werken, op de werkplaats waar dat hoort. De rest van Nederland doet het werk zoveel mogelijk vanuit huis of leggen het werk helemaal neer. Maar daar zit helaas een probleem in. Want sectoren zijn afhankelijk van elkaar. Neem bijvoorbeeld de bouw. Zij mogen in principe gewoon doorwerken en er zijn veel bedrijven die ook besluiten door te werken. Op korte termijn is dit geen probleem, omdat er genoeg voorraad is om voorlopig mee door te kunnen gaan. Maar op lange termijn is dit niet het geval. Blijven de fabrieken bijvoorbeeld nog veel langer dicht, dan worden er geen producten gemaakt die nodig zijn voor de bouw. Een bouwbedrijf wilt bijvoorbeeld kozijnen kopen voor de deur, of raamkozijnen kopen. Maar als die niet meer gemaakt worden, raakt de voorraad al snel op en kan er binnen een maand een tekort ontstaan. Dan kan de bouw ook niet meer door, omdat de juiste producten er niet zijn om mee te bouwen.

Daarom is er ook gekozen dat voor de cruciale beroepen ook de productie door moet gaan. Neem bijvoorbeeld de mondkapjes. Die zijn echt heel hard nodig op het moment, omdat we te maken hebben met een ontzettend besmettelijk virus. Daarom is het belangrijk dat iedere verzorger, verpleger en arts goed beschermd is, zodat zij niet besmet raken. De productie van de mondkapjes moest dus doorgaan, met een nog hogere productiecapaciteit dan normaal.

Als we dus nog lang in lock down blijven, is het belangrijk om nog een keer na te gaan wat nu echt die belangrijke beroepen zijn. Misschien moeten er wat beroepen van die lijst af, en wat beroepen op die lijst erbij.

https://directeenkozijn.nl/