Site Overlay

Riet is weer in

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer, rieten daken. Ze zijn stijlvol, warm, tegenwoordig beschermt tegen brand en wordt voornamelijk gebruikt voor steile daken van vaak meer dan 45 graden. Een rieten kap wordt gemaakt van 1 jarig riet, het riet dat ouder is is niet meer geschikt om mee te dekken. Vroeger was het riet naast stro en heideplaggen de goedkoopste dakbedekking, tegenwoordig wordt het vooral toegepast bij huizen in het hogere marktsegment omdat het een luxe en warme uitstraling heeft. Vaak zie je ze op luxe villa’s en boerderijen, tegenwoordig zie je rieten daken ook steeds vaker op moderne en minimalistische nieuw bouw huizen. Daken kunnen hier gedeeltelijk uit riet en gedeeltelijk uit pannen bestaan.

Zoals genoemd is niet al het natuurriet even geschikt om een dak mee te bedekken. Het kwalitatief goede riet, dakdekkersriet, is droog, niet verspocht en heeft een stengeldiameter van 5 tot 8 mm. Bij deze dikte van het riet ademt het genoeg om goed te isoleren, stilstaande lucht isoleert namelijk het beste. Brandgevaar was er vroeger veel meer een probleem dan dat het nu is. Tegenwoordig wordt er een dichte onderconstructie gebruikt waardoor riet vanuit de binnenkant beter beschermt is tegen brandgevaar. Het feit wil hier door dat een verzekering voor een rieten dak afsluiten nu bijna even goedkoop is als dat van een pannen dak.

Over het algemeen gaat een rieten dak ongeveer zo’n 25 jaar mee, 30 jaar is echter niet uitzonderlijk. Er spelen verschillende factoren mee die bepalen hoelang een rieten dak mee kan gaan. Je kan hierbij denken aan de kwaliteit van het riet, maar ook de hellingshoek en de lengte van het rieten dak. Wanneer een rietdekker een helling van 25 graden maakt dan is de levensduur tot 10 jaar, bij 30 graden 10-20 jaar, bij 45 graden 20-30 jaar en bij 55 graden 35 jaar. Je kunt dus zeggen hoe schuiner het dak hoe langer het rieten dak mee gaat. Dit komt door het feit dat het water of andere neerslag die valt sneller van het dak af glijd waardoor er minder achterblijft en het riet vochtig wordt/blijft.

http://www.rietwerk.nl/