White catalog
Image default
Business / Employment

Soorten warmtepompen

Steeds meer huishoudens gaan van het gas af. Zo verdwijnt het gasfornuis bijvoorbeeld langzaam, maar ook de gasketel krijgt een steeds kleinere rol. Dit komt zo, doordat bewezen is dat gas slecht voor het milieu is. Bij het gebruik van gas komt namelijk CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Maar niet alleen is het slecht voor het milieu, het is ook slecht voor de mens. Namelijk de mensen die in de buurt van een winningsgebied van gas wonen. Neem bijvoorbeeld Groningen. In Groningen wordt veel gas gewonnen, maar dit zorgt daar voor veel aardbevingen, waardoor er scheuren en breuken in de naastgelegen woningen ontstaan. Om toch je huis lekker warm te krijgen in de winter, is er een alternatief voor de gasketel bedacht: de warmtepomp. Daar zijn drie verschillende soorten van verkrijgbaar.

  1. Gasabsorptie warmtepomp

Bij gasabsorptie warmtepompen onttrekt de warmtepomp warmte aan de bodem of omgeving. Het werkt dus niet op gas dat geleverd wordt, maar onttrekt zelf de warmte die het nodig heeft. Deze vorm van verwarming is ideaal voor bestaande bouw.

  1. Hybride warmtepomp

Deze warmtepomp is ideaal voor de overgangsfase van gas naar elektriciteit. In deze warmtepomp werken de elektrische pomp en de gasketel namelijk samen. De elektrische warmtepomp is verreweg de vaakst gebruikte, alleen wanneer het ontzettend koud is of u het huis in een korte tijd wilt verwarmen, neemt de gasketel het over.  Deze pomp werkt dus wel nog met gas, maar zorgt voor een makkelijker overgang om over een aantal jaar helemaal elektrisch te gaan.

  1. Volledig elektrische warmtepomp

Deze warmtepomp werkt, in tegenstelling tot de hybride warmtepomp, helemaal op elektriciteit. Voor deze pomp is dus geen gas meer nodig. Deze pomp kan door alleen gebruik te maken van elektriciteit dus zowel het water verwarmen als koelen en de lucht verwarmen. Dit is een goeie optie als u de overgangsfase van gas naar elektrisch gehad hebt of als u meteen helemaal wilt overstappen.

https://techneco.nl/