White catalog
Image default
Business / Employment

Studielening bij Jongeren

Tegenwoordig kiezen de meeste jongeren er voor om een vervolgstudie te doen na het behalen van een middelbaar diploma. Vroeger waren er veel jongeren die na de middelbare school voor een vak kozen als loodgieter, bouwvakker of bijvoorbeeld hovenier. Deze groep jongeren wordt steeds kleiner en steeds vaker wordt er gekozen voor HBO of Universitaire opleidingen. Dit betekend ook dat er elk jaar 2000 euro aan studiegeld betaald moet worden en er wordt simpelweg minder geld verdient wanneer je studeert. Een gemiddelde vervolg opleiding kost meer dan €10.000 euro en veel studenten zullen dit moeten betalen doormiddel van een studie lening.

Een aantal jaar geleden was het zo dat er een studiefinanciering aan studenten werd gegeven die ongeveer per maand de helft van de opleidingskosten dekte. In 2015 heeft het kabinet besloten om de studiefinanciering te vervangen door het leenstelsel. Dit leenstelsel moet het voor de studenten mogelijk maken om alsnog de studie te kunnen financieren. Dit betekend echt wel dat het een lening is en ooit terugbetaald moet worden, waar voorheen de studiefinanciering een gift was. Op deze manier bouw je als student al snel een flinke studieschuld op. Ongeveer 53% van alle studenten heeft een studieschuld en de gemiddelde schuld bedraagt rond de €15.000 euro. Wel is het zo dat de lening in 35 jaar afbetaald mag worden en niet net als voorheen binnen 15 jaar. Dit is de enige troost die het nieuwe leenstelsel kan bieden. Er zijn ook gevolgen als je ooit een hypotheek wilt afsluiten, want de lening wordt meegerekend in de hoogt van de hypotheek. Dit betekend niet dat je helemaal geen hypotheek kan afsluiten, maar de hypotheek zal lager zijn dan wanneer je geen studieschuld hebt. Dit brengt veel stress met zich mee bij jongeren, die een hoge prestatiedruk voelen. Het behalen van een opleiding valt voor vele ook erg zwaar en de druk om te falen wordt alleen maar groter. Steeds meer jongeren kampen met een burn-out.

Voor zulke jongeren is het verstandig om een burn-out behandeling te nemen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Doe je dit niet en volgt er een langere studievertraging, dan zal de schuld alleen nog maar hoger worden. In Amsterdam is er veel behandeling mogelijk en zoek dus naar een goede psycholoog Amsterdam.

https://piekerpoli.nl/