White catalog
Image default
Business / Employment

Vier manieren om duurzame energie op te wekken

Elektriciteit werd jarenlang opgewekt door middel van de verbranding van fossiele brandstoffen. Echter zat er ook een groot nadeel verbonden aan het opwekken van elektriciteit op die manier. Tijdens de verbranding komen er schadelijke stoffen vrij die erg schadelijk zijn voor het milieu. Duurzame energie kan de ideale oplossing bieden.

Aangezien het klimaatprobleem centraal staat in de huidige samenleving is het opwekken van duurzame energie van groot belang. Duurzame energie is niet schadelijk voor het milieu en is daarnaast oneindig te gebruiken. Er zijn diverse manieren om de duurzame energie te realiseren.

Zonlicht en warmte

Tegenwoordig is vooral zonnepanelen bevestigen een veelvoorkomende manier om duurzame energie te realiseren. De zonnepanelen kunnen in verschillende prijsklassen aangeschaft worden: goedkope zonnepanelen tot aan duurdere versies. Toch zijn er, naast de zonnepanelen, meer manieren om zonlicht en warmte op te zetten in duurzame energie. Onder meer een zonneboiler is bekend. Ondanks dat Nederland niet iedere dag voorzien is van een warme zomerdag schijnt er dagelijks genoeg zon om zonnepanelen en zonneboilers in gebruik te stellen. Door de zonne-energie komen er nauwelijks schadelijke stoffen vrij en is oneindig beschikbaar.

Windenergie

Naast zon is Nederland ook dagelijks voorzien van veel wind. Er zijn, in Nederland, dan ook ruim 2.000 windmolens te vinden. De CO2-uitstoot is ruim vijftig keer zo laag als de uitstoot van ‘grijze stroom’. Windenergie komt van windturbines, die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. De wind brengt de rotorbladen van de windmolen in beweging en deze beweging vervolgens via tandwielen over een elektriciteitsgenerator gebracht wordt.

Energie opwekken uit water

Ook stromend water kan een manier zijn om energie op te wekken. Wel is deze manier enkel toepasbaar op kleine schaal. Er komen geen schadelijke stoffen vrij en deze manier van elektriciteit opwekken is onuitputtelijk. Echter zullen er wel vissen sterven, omdat ze niet langs de centrales kunnen zwemmen. Hierdoor is het nog maar de vraag of deze manier geheel milieuvriendelijk is.

Biomassa

Ook biomassa wordt somtijds toegepast. Biomassa is simpelweg biologisch afvalmateriaal. Door de verbranding en vergisting van dit materiaal kan er energie worden opgewekt. Helaas komen er bij de verbranding vaak zware metalen in het milieu terecht en zal er mogelijk oerwoud verwijderd moeten worden voor de aanleg van palmolieplantages.

http://economy.nl