White catalog
Image default
Offers

Noise cancelling?! In deze blog leggen wij jou er alles over uit

Noise cancelling, je hebt deze term waarschijnlijk al wel vaker voorbij zien komen. Wanneer je voor het schap met oordopjes en koptelefoons staat, kom je tegenwoordig al snel voor de optie wel of geen noise cancelling te staan. Daar waar de markt aan noise cancelling oordopjes en koptelefoons enkele jaren terug nog vrij beperkt was, is het aanbod vandaag de dag des te groter. We snappen dat dit het er allemaal niet makkelijker op maakt. Daarom leggen wij jou in deze blog graag uit wat noise cancelling precies is, waarvoor het gebruikt wordt en wat het verschil is tussen actieve en passieve noise cancelling.

Definitie van noise cancelling

Noise cancelling is een Engelse term die wij ook in Nederland veelvuldig gebruiken. Wordt er toch de Nederlandse benaming gebruikt, dan hebben we het over ‘ruisonderdrukking’. Dit is echter niet helemaal correct, want het is niet alleen ruis dat onderdrukt wordt. Noise cancelling heeft namelijk betrekking op alle soorten omgevingsgeluid. Deze geluiden kunnen met een speciale techniek gereduceerd of zelfs helemaal opgeheven worden. Duurdere noise cancelling koptelefoons zijn hier over het algemeen beter in dan budget modellen. Zelfs het doordringende geluid van een opstijgend vliegtuig komt nauwelijks door de duurdere varianten heen.

De toepassing van noise cancelling

Noise cancelling koptelefoons en oordopjes worden vooral gebruikt door mensen die snel last hebben van omgevingsgeluiden. Denk aan geluiden uit een rumoerige kantoortuin, het openbaar vervoer of een drukke winkelstraat. Deze geluiden kunnen een behoorlijke bron van ergernis zijn. Ze kunnen ertoe leiden dat je je minder goed kunt concentreren. Bij sommige mensen, zoals mensen met autisme, kan het zelfs leiden tot overprikkeling. Zij kunnen dan niet goed meer functioneren. Dit is echter niet de enige toepassingsmogelijkheid van noise cancelling. Ook een gaming headset wordt tegenwoordig steeds vaker hiermee uitgerust. Zo zit je veel meer in het spel en wordt de game ervaring een stuk intenser.

Actieve versus passieve noise cancelling

Noise cancelling is er in twee varianten: actief en passief. Bij passieve noise cancelling wordt er geen gebruik gemaakt van een speciale techniek om de omgevingsgeluiden te onderdrukken. De geluiden worden simpelweg gedempt doordat de koptelefoon of oortjes je oren afsluiten. Bij actieve noise cancelling komt er wél een speciale techniek aan te pas. Hierbij registreert een ingebouwde microfoon de omgevingsgeluiden waarna deze de koptelefoon of oordopjes hierop afstemt.

 

https://azerty.nl/